Valtimokovettumatauti eli tukkeava valtimotauti

Valtimokovettumatauti (ateroskleroosi, aterotromboosi) on tauti, jossa valtimoiden seinämiin kerääntyy kolesterolia ja kalkkia aiheuttaen verisuonen seinämän paksuuntumisen. Paksuuntumisen edetessä verisuoni ahtautuu ja voi lopulta tukkeutua. Tilannetta saattaa pahentaa seinämään kertyneen plakin repeäminen ja siihen syntyvä veritulppa.

Valtimokovettumatauti on yleinen valtimoiden sairaus. Suomalaista yli 65-vuotiaista 20%-30%:lla on valtimonkovettumatauti, esiintyvyys kasvaa iän mukana.

Sydämen sepelvaltimoiden lisäksi tauti voi aiheuttaa merkittäviä ahtaumia muidenkin elinten isoissa valtimoissa kuten aivojen tai sisäelinten valtimoissa. Kaulavaltimon ahtauma on melko tyypillinen syy aivoverenkiertohäiriöihin ja aivohalvauksiin. Yleinen ahtaumapaikka on alaraajoihin verta vievissä valtimoissa, joissa se aiheuttaa katkokävelyoireen tai alaraajan elinkelpoisuutta uhkaavan kriittisen verenkiertohäiriön (lepokipu, parantumaton haava, kuolio). Valtimokovettumatautiin liittyy myös valtimoiden seinämän laajeneminen. Tyypillinen tautiin liittyvä pullistuma on vatsa-aortan pullistuma.

Oireet

Oirekuva riippuu valtimoahtauman sijainnista.

Alaraajoissa ahtauma aiheuttaa tyypillisesti katkokävelyoireen, mutta voi valitettavasti olla myös oireeton siihen saakka kunnes verenkiertohäiriö on kehittynyt vakavaksi kriittiseksi iskemiaksi. Myös kaulavaltimon ahtauma voi olla oireeton, mutta aiheuttaa myös ohimeneviä oireita, kuten toispuoleisen näönmenetyksen, raajojen puutumista tai halvausoireen. Oireileva kaulavaltimoahtauma on syy päivystykselliseen arvioon ja kiireelliseen hoitoon.

Valtimon pullistumat voivat myös olla oireettomia ja valitettavan usein ensimmäinen oire on valtimon puhkeaminen, joka on jo vakava, henkeä uhkaava tilanne.

Hoito

Valtimotaudin etenemiseen ja oireisiin voi vaikuttaa lääkehoidolla.

Todettu valtimokovettumatauti saattaa myös oireettomana edellyttää ennaltaehkäisevää lääkehoitoa. Taudin etenemiseen vaikuttavien riskitekijöiden kartoitus ja mahdollisimman hyvä hoito on tärkeää. Hoitoon kuuluu kolesterolin, verenpaineen ja mahdollisen sokeritaudin hyvä hoito. Myös elintavat on syytä tarkistaa. Tupakoinnin lopettaminen, ylipainon välttäminen ja riittävä liikunta ovat tärkeitä.

Valtimoahtaumia ja tukoksia hoidetaan yleensä leikkauksella tai verisuoniteitse tehtävällä pallolaajennuksella.

Tutkimuksiin tai hoitoon – miten toimin?

Jos haluat selvittää oireittesi syyn ja sopivan hoidon, varaa aika verisuonikirurgin vastaa­no­tolle ottamalla yhteyttä asiakas­pal­veluumme puh. 010 328 1900 (ma-pe 9-15) tai jättä­mällä meille ajanvaraus- tai yhteydenottopyynnön verkko­si­vujen kautta.

Tietoa verisuo­ni­ki­rurgian hoito­pal­ve­luis­tamme saat tästä.

Ajankohtaista ja luotettavaa tietoa valtimokovettumataudista saat Terveyskylän Verisuonitalosta. Terveyskylä on asiantuntijoiden ja potilaiden yhdessä kehittämä erikoissairaanhoidon avoin verkkopalvelu.