Videokapillaroskopia

Milloin toimenpide on aiheellinen?

Videokapillaroskoopilla eli valomikroskoopilla voidaan tutkia kaikkia reumasairauksia ja sulkea pois esimerkiksi tärinäsairaus tai hermopinnesairauksia, jotka voivat aiheuttaa verenkiertohäiriöitä. Tavallisimmin sitä kuitenkin käytetään systeemisten sidekudostautien, kuten systeemisen skleroosin diagnostiikkaan ja hoidon seurantaan.

Systeemisen skleroosin diagnoosiin tulee pyrkiä ennen kuin potilaalle on kehittynyt pysyviä elinvaurioita. Videokapillaroskopialla on mahdollista arvioida myös taudin etenemistä ja esimerkiksi kohonneesta keuhkovaltimoverenpaineesta johtuvaa sisäelinvaurioiden riskiä.

Toimenpiteen kesto

Videokapillarosopia-tutkimus tehdään vastaanottokäynnin yhteydessä.
Videokapillaroskopian hyödyt ja haitat

Systeemisessä skleroosissa yli 80 %:lla potilaista todetaan sormien kynsinauhojen hiussuonten muutoksia. Nämä poikkeamat korreloivat taudin vaikeusasteeseen.Videokapillaroskopiassa pystytään arvioimaan tarkasti muun muassa pikkuvaltimoiden ja -laskimoiden sekä niiden muodostamien hiusverisuonilenkkien määrää, laajuutta, paksuutta ja muodonmuutoksia sekä uudisverisuonten määrää ja verenvuotoa. Siinä kuvataan valomikroskoopin avulla sormien kynsinauhojen hiussuonia tavallisimmin 200-kertaisella suurennuksella. Kuvat välittyvät analysoitaviksi tietokoneelle.
Videokapillaroskopia-tutkimus on potilaalle täysin kivuton eikä siitä aiheudu säteilyrasitusta tai muuta haittaa.

Toipumisaika

Toimenpiteen jälkeen voi kotiutua eikä seurantaa tai sairaslomaa tarvita.