Vatsa-aortan pullistuman (aneurysman) hoito

Milloin toimenpide on aiheellinen?

Vatsa-aortan pullistuma kehittyy yleensä hitaasti vuosien kuluessa ja pysyy oireettomana kunnes repeää. Pullistuma on hoidettava ennen kuin se saavuttaa riskirajan, sillä revennyt vatsa-aortan pullistuma on hengenvaarallinen tila. Repeämän välttämiseksi aneurysma hoidetaan sen koon ylittäessä riskirajat. Miehillä riskiraja on vähintään 55 ja naisilla 50 millimetriä.

Aikaisemmin aneurysma hoidettiin pääsääntöisesti avoleikkauksella. Vuodesta 1996 lähtien HYKS:n verisuonikirurgian klinikassa aneurysmia on hoidettu suonensisäisellä stenttiproteesilla. Tekniikan edistyttyä yhä suurempi osa potilaista on soveltunut tähän hoitomuotoon ja nykyisin suonensisäinen hoito on ensisijainen vaihtoehto ja korvannut valtaosin avoleikkauksen. Joillakin potilailla avoleikkaus on kuitenkin edelleen parempi vaihtoehto. Toimenpidemuodon valinta tehdään huomioiden potilaan kokonaistilanne ja aneurysman muoto. Meilahden sairaalassa tehdään myös ns. haaroitettuja suonensisäisiä hoitoja, mikä tarkoittaa sitä, että suuri osa myös erikoisaneurysmista voidaan hoitaa suonensisäisillä hoidoilla.

Hoitojen erot, hyödyt ja haitat

Aortapullistuman hoidolla voidaan ehkäistä pullistuman repeämä. Kumpikin hoitomuoto ovat turvallisia ja tehokkaita, mutta suonensisäinen hoito on huomattavasti kevyempää. Suonensisäinen hoito voidaan tehdä tarvittaessa paikallispuudutuksessa nivusiin tehtävien alle senttimetrin haavojen kautta. Avoleikkaus edellyttää nukutuksen, verensiirtoja ja pitkän leikkaushaavan vatsalle. Suonensisäisen hoidon jälkeen kotiin voi parhaimmillaan päästä jo toimenpidettä seuraavana päivänä ja toipilasaika jää lyhyeksi. Avoleikkauksen jälkeen sairaalahoito on yleensä vähintään 4-7 vrk. Suonensisäisen hoidon haittapuoleksi voidaan katsoa se, että hoidon tulosta seurataan vuosittaisilla ultraäänitutkimuksilla, mutta avoleikkauksen jälkeen riittää yksittäinen kontrolli kuukauden kohdalla.

 Toimenpiteen kesto

Vatsa-aortan pullistuman hoitotoimenpide kestää tavallisesti noin 1,5-3 tuntia, suonen- sisäinen hoito on jonkin verran nopeampaa. Hoidettaessa anatomisesti laajempia ja haastavampia aortapullistumia, toimenpide tehdään nukutuksessa ja kestää kauemmin.

Toipumisaika

Suonensisäinen hoito rasittaa elimistöä huomattavasti vähemmän kuin avoleikkaus. Joskus toimenpiteen jälkeen on muutaman päivän kuumetta. Nivushaavat ovat niin pienet, että ne eivät juuri rajoita normaalia elämää muutaman päivän kulutta. Toipuminen on tavallisesti nopeaa. Avoleikkauksen jälkeen kotona on vielä selkeä toipilasaika, joka kestää arviolta kuukauden. Leikkaushaavan vuoksi voimakasta ponnistelua on syytä välttää 3kk ajan.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Tiedustele hoitoa tai varaa aika HYKSin yksityis­sai­raalan Asiakas­pal­ve­lusta puheli­mitse, Turva­pos­titse tai nettia­jan­va­rauksen kautta ks. yhteys­tie­tomme tästä.