Eturauhassyövän ulkoinen sädehoito

Eturauhassyöpäpotilas tulee yleensä sädehoitoon urologin ohjaamana vastaanoton ja hoitoneuvottelun perusteella. Potilaille, joille on aloitettu sädehoitoa edeltävä hormonihoito, syöpälääkärin vastaanotto on noin 2-3 kuukauden kuluttua hormonihoidon aloituksesta. Potilaalle annettavasta sädehoidosta vastaa syöpätauteihin ja sädehoitoon perehtynyt erikoislääkäri.  

Hyödyt ja haitat  

Ensikäynnillä sädehoitolääkäri arvioi potilaan soveltuvuuden sädehoitoon, hoidon toteutustavat sekä kertoo hoidosta saatavat hyödyt ja mahdolliset haitat. Eturauhassyövän sädehoitoa voidaan antaa ulkoisena tai kudoksen sisäisenä sädehoitona ja vastaanotolla keskustellaan siitä, mikä on potilaalle paras tapa sädehoidon toteuttamiseen.  

Ennen hoidonsuunnittelukuvauksia potilaalle voidaan asettaa kolme kultajyvää tai radiotaajuuspaikanninta eturauhasen sisälle eturauhasen paikantamista ja hoidon kohdistusta varten. Toimenpide tehdään ultraääniohjatusti peräsuolen kautta antibioottisuojassa. Tarvittaessa peräsuolen ja potenssin suojaamiseksi eturauhasen ja peräsuolen väliin asetetaan suojageeli, joka liukenee itsestään sädehoidon päätyttyä.  

Sädehoito voi aiheuttaa hoidon aikana virtsavaivoja, suolistovaivoja sekä heikentää erektiokykyä. Tavallisesti oireet ovat pahimmillaan sädehoidon lopussa, mutta väistyvät sädehoidon jälkeen. Sädehoidon aiheuttamia sivuvaikutuksia voi lievittää lääkkeillä.  

Hoidon kesto  

Eturauhassyövän sädehoito annetaan sarjahoitona, hoitojakson pituus vaihtelee 4-8 viikkoon potilaasta riippuen. Yksittäinen sädehoito kestää n.10 minuuttia ja hoito annetaan viitenä päivänä viikossa polikliinisesti. Yksittäisen hoidon jälkeen potilas voi heti kotiutua kävellen, julkisella välineellä tai omalla autolla.  

Toipumisaika  

Sädehoidon sivuvaikutuksista toipuminen on yksilöllistä, mutta sivuvaikutukset väistyvät tyypillisesti 2-4 viikossa.  

Lisätietoa  

Lisätietoja eri sädehoitotekniikoista sekä muusta eturauhassyövän hoitoon liittyvästä saa HUSin verkkosivuilta tämän linkin eturauhassyöpäpotilaan hoitopolku kautta. Huomaathan, että HUSin  verkkosivujen kuvaus on tehty julkisen sairaanhoidon potilaan näkökulmasta, joten yksityispo-tilaan hoitopolku saattaa joiltain osin poiketa siitä. Asiakaspalvelumme auttaa hoitoon liittyvissä kysymyksissä.  

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?  

Tiedustele hoitoa tai varaa aika HYKSin yksityissairaalan Asiakaspalvelusta puhelimitse, Turvapostitse tai nettiajanvarauksen kautta ks. yhteystietomme tästä.