Sydämen tahdistinhoito

Potilaalle asennetaan sydämentahdistin silloin kun sydämen hidas syke aiheuttaa oireita, potilaalla on ollut henkeä uhkaava nopea rytmihäiriö tai sydämen vajaatoimintapotilaalla on oireista lääkehoidosta huolimatta.

Tahdistin koostuu pienestä, noin 2 euron kolikon kokoisesta laitteesta ja 1-3 tahdistinjohdosta. Tahdistin asennetaan ihon alle rintakehään ja johdot viedään sydämen kammioihin ja joskus kammionseinämään.

Tutustu tarkemmin:
HUS:n sydämentahdistimen asennus

 

Hitaan pulssin tahdistinhoito

Sydämen tahdistimella voidaan poistaa pulssin hitaudesta aiheutuvat levon aikaiset oireet ja usein palauttaa rasituksen sieto. Tahdistin asennetaan paikallispuudutuksessa ja potilas saa tarpeen mukaan kipulääkkeitä. Tahdistin sijoitetaan rintakehän etuosaan pienen ihoviillon kautta. Johdot viedään laskimoita myöten sydämen eteisiin ja kammioihin. Tahdistin säädetään ja tahdistimessa olevat tiedot kerätään ulkoisen ohjelmointilaitteen avulla. Tahdistimen kunto tarkastetaan säännöllisesti tahdistinpoliklinikalla.

Sydämen vajaatoiminnan tahdistinhoito

Vajaatoimintatahdistimella eli biventrikulaaritahdistimella (CRT) voidaan lievittää vaikeaa sydämen vajaatoimintaa potilailla, joilla sydämen johtorata on vahingoittunut ja aiheuttanut vasemman haarakatkoksen. Tällaisilla potilailla sydämen pumppauskyky on pysyvästi alentunut ja heille voi syntyä hengenahdistusoireita pienessäkin rasituksessa. Tila voidaan todeta tavallisesta sydänsähkökäyrästä. Tahdistimella pyritään parantamaan sydämen pumppauskykyä tahdistamalla samanaikaisesti molempia kammioita.

Rytmihäiriötahdistinhoito

Rytmihäiriötahdistin eli defibrillaattori (ICD) asennetaan samoin kuin hitaan pulssin tahdistin. Sen toimivuus rytmihäiriökohtauksen hoidossa voidaan testata asennuksen lopussa.

Rytmihäiriötahdistin asennetaan kun hengenvaarallinen rytmihäiriö on vaarassa uusiutua. Sitä käytetään myös vaikeassa sydänsairaudessa turvana vaikka vakavaa rytmihäiriötä ei ole vielä esiintynyt. Rytmihäiriötahdistin tunnistaa häiriötilan ja korjaa sen tarpeen mukaan joko ylitahdistamalla tai sähköiskulla. Kammiovärinän se pysäyttää iskuhoidolla tavallisesti 10-20 sekunnin kuluessa. Potilas voi mennä hetkeksi tajuttomaksi ennen hoidon tuloa.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Tiedustele hoitoa tai varaa aika HYKSin yksityis­sai­raalan Asiakas­pal­ve­lusta puheli­mitse, Turva­pos­titse tai nettia­jan­va­rauksen kautta ks. yhteys­tie­tomme tästä.