Nivelpistos

Milloin hoito on aiheellinen?

Nivelreuma on pitkäaikainen nivelten sairaus, jonka hoidon kulmakivenä on varhain aloitettu antireumaattinen lääkitys. Hoidon avulla rauhoitetaan tulehdusta sekä parannetaan ja ylläpidetään liikuntakykyä.

Kortisoni lievittää tulehdusta monin tavoin. Suoraan niveleen ruiskutettu glukokortikoidi eli kortisonivalmiste voi rauhoittaa nivelessä olevan tulehduksen muutamien viikkojen tai kuukausienkin ajaksi. Kivun ja turvotuksen vähenemisen ohella nivelen toiminta palautuu parhaimmillaan normaaliksi. Todennäköisesti myös niveltä uhkaava vaurioituminen ainakin jonkin verran hidastuu.

Useimpiin niveliin on mahdollista antaa kortisoniruiskeita. Lisäksi voidaan hoitaa esimerkiksi jännetuppi- ja limapussitulehduksia.

Hyödyt ja haitat

Koska kortisoni imeytyy vähitellen nivelestä muualle elimistöön, ruiskeita ei pitäisi antaa useammin kuin noin kerran kuukaudessa. Samaan niveleen ei ruiskeita suositella enempää kuin kuusi kertaa vuoden kuluessa. Hyvin tiheään annetut kortisoniruiskeet voivat aiheuttaa samoja haittavaikutuksia kuin suun kautta annettu kortisonihoito.

Yleensä ruiskeista aiheutuneet haittavaikutukset ovat harvinaisia. Joskus nivel kipeytyy muutaman vuorokauden ajaksi. Joskus ruiskekohdan iho ohenee ja painuu kuopalle. Tämä on kuitenkin useimmiten ohimenevää.

Toimenpiteen kesto

Nivelpistos tehdään vastaanottokäynnin yhteydessä. Ensikäynnin kestoksi myös nivelpistosten yhteydessä suositellaan varattavaksi 60 minuutin vastaanottoaika. Mikäli olet käynyt reumatologimme vastaanotolla aiemmin, 30 minuutin nivelpistosaika riittää hyvin.

Toipumisaika

Hoidon jälkeen nivel on pidettävä levossa ainakin iltaan saakka, polven ja lonkan ruiskehoidon jälkeen mieluimmin noin vuorokauden ajan.

Ohje nivelpistosaikaa varaavalle

Ensikäynnin kestoksi nivelpistosten yhteydessä suositellaan varattavaksi 60 minuutin vastaanottoaika, jotta asioihisi voidaan perehtyä kokonaisvaltaisesti. Vastaanotolla annetaan nivelpistos, mikäli tälle ei estettä.

Voit varata 30 minuutin nivelpistosajan suoraan kohdasta ajanvaraus, mikäli olet käynyt reumatologimme vastaanotolla aiemmin ja edellisestä kortisonipistoksesta kyseiseen niveleen on kulunut vähintään kuukausi.

Huomioithan seuraavat asiat:

  • vastaanotolle suositellaan ottamaan mukaan sairaskertomuskopio tai muu asiakirja, josta reumasairaus ja sen lääkitys voidaan tarkistaa.
  • mikäli tarvitset apua liikkumisessa, otathan saattajan mukaan vastaanotolle saattajan.
  • Marevan lääkitys ei ole este nivelpistokselle, kunhan INR-arvo ei ole yli hoitotason.

Esteitä nivelpistoksen antamiselle ovat:

  • lääkehoitoa vaativa verenvuototauti
  • märkivä ihottuma
  • antibioottihoitoa vaativa infektio

Ota yhteys ajanvaraukseemme mikäli sinulla on jokin alla olevista oireista:

  • todettu allergia pistettäville kortisonivalmisteille
  • olet aiemmin saanut pistosreaktion nivelpistoksesta