Polikliininen kohdun tähystys

Milloin toimenpide on aiheellinen?

Kohdun tähystyksen eli hysteroskopian avulla tutkitaan kohdun rakennetta ja vuotohäiriöitä. Kohdun tähystys tehdään emättimen ja kohdunkaulan kautta kohtuonteloon viedyn pienen tähystyskameran avulla.

Kohtuontelossa mahdollisesti todettavat muutokset voidaan yleensä hoitaa toimenpiteen yhteydessä.

Toimenpide tehdään 12 päivän sisällä kuukautisten alkamisesta niin, ettei toimenpidepäivänä vuotoa enää ole. Tarvittaessa kierron ajoitus tehdään keltarauhashormonilla tai ehkäisypillereillä. Jos kuukautisia ei enää ole, ajoituksella ei ole merkitystä. Tähystys voidaan suorittaa, vaikka potilas ei ole synnyttänyt tai on jo postmenopausaalinen.

Toimenpiteen kesto

Itse toimepide kestää tyypillisesti 10-20 minuuttia. Sairaalaan voi tulla omalla autolla. Ennen toimenpidettä voi syödä normaalisti.

Hyödyt ja haitat

Yleensä toimenpide on varsin kivuton, tavittaessa toimenpiteen aikana voidaan antaa lisäkipulääkettä tai laittaa kohdunkaulan puudutus. Polikliinisesti tehtävän kohduntähystyksen komplikaatioriski on yleisanestesiassa tehtävää toimenpidettä vähäisempi ja toipuminen nopeampaa. Tulehdusriski on vähäinen kunhan jälkihoidosta huolehtii ohjeiden mukaisesti. Sairauslomaa ei yleensä tarvita, yhden päivän loma voidaan kirjoittaa tarvittaessa.

Toipumisaika

Toimenpiteen jälkeen vointia seurataan poliklinikalla tarpeen mukaan. Mikäli vointi on hyvä, kotiutuminen on mahdollista heti toimenpiteen jälkeen. Hysteroskopian jälkeiset kivut ovat yleensä vähäisiä ja niukkaa jälkivuotoa voi esiintyä 1-2 viikon ajan. Tulehdusriskin vuoksi suositellaan välttämään saunomista, uimista, amme- ja istumakylpyjä, tamponien käyttöä sekä sukupuoliyhdyntää viikon ajan. Lieviä alavatsakipuja voi esiintyä toimenpiteen jälkeen ja niihin voi tarvittaessa ottaa sopivaa särkylääkkeitä.

Mikäli toimenpiteen jälkeen ilmenee tulehdusoireita, kuten kuumetta (lämpö yli 37.5ºC), pahaa hajua vuodossa, alavatsakipua tai runsasta hyytymäistä vuotoa, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin.

Tutkimuksiin tai hoitoon, kuinka toimin?

Tiedustele hoitoa tai varaa aika HYKSin yksityis­sai­raalan Asiakas­pal­ve­lusta puheli­mitse, Turva­pos­titse tai nettia­jan­va­rauksen kautta ks. yhteys­tie­tomme tästä.