Essure-sterilisaatio

Milloin toimenpide on aiheellinen?

Sterilisaatio on tarkoitettu lopulliseksi ehkäisyksi ja päätöksen sen suorittamisesta on oltava perusteellisesti harkittu.

ESSURE on sopiva ehkäisy jos:

 • potilas hakee pysyvää ehkäisyä
 • potilas haluaa sterilisaation, johon ei tarvita yleisanestesiaa ja josta ei tule näkyviä arpia
 • potilaalla on laparoskopiaan liittyviä riskitekijöitä, esimerkiksi huomattava liikalihavuus, vatsan alueen leikkauksia (kiinnikeriski), nukutusta ei syystä tai toisesta voida toteuttaa tai vatsaontelon painetta ei voida nostaa

ESSUREA ei suositella jos:

 • epävarma sterilisaatiopäätös
 • synnytyksestä tai keskenmenosta alle 8 viikkoa
 • aktiivinen tai äskettäinen todettu sisäsynnytintulehdus (PID)
 • hoitamaton kohdunkaulan tulehdus
 • raskausepäily
 • kortikosteroidihoito
 • todettu nikkeliallergia
 • selittämätön tai erittäin runsas vuoto (lämpöpallohoito on mahdollista tehdä samanaikaisesti, jos vuodon syy on selvitetty).

Hyödyt ja haitat

Essure-mikroimplanttien asennus molempiin munajohtimiin onnistuu noin 90%:ssa tapauksia. Sterilisaatio ei kuitenkaan ole sataprosenttinen ehkäisymenetelmä. Keskimäärin 3 naista tuhannesta eli 0,3 % tulee raskaaksi huolimatta tehdystä sterilisaatiosta. Kuparikierukkaa ehkäisynään käyttävistä naisista 1-2 naista sadasta tulee raskaaksi vuoden aikana, eli ns. raskausluku on 1-2 %. Hormonikierukka on ehkäisyteholtaan sterilisaation veroinen. Essure-menetelmällä tehtyä sterilisaatiota ei voida purkaa. Sairauslomaa ei tarvita, tarvittaessa voidaan kirjoittaa toimenpidepäiväksi.

Toimenpide

Toimenpide tehdään kuukautiskierron alussa, kuukautiskierron 11. päivään mennessä. Niukka vuoto ei haittaa toimenpidettä. Itse toimenpide kestää keskimäärin 4 minuuttia.

Sterilisaatio kohdun tähystyksessä tehdään asettamalla molempiin munanjohtimiin pieni mikroimplantti, Essure. Tämä mikroimplantti on valmistettu materiaalista, joka aiheuttaa arpikasvun, joka tukkii munanjohtimen noin 3 kuukauden kuluessa pysyvästi. Vaihtoehtoista ehkäisymenetelmää (esimerkiksi kondomia tai ehkäisypillereitä) tulee käyttää 3 kuukauden ajan jatkoseurantaan saakka. Toimenpiteen jatkoseuranta on tärkeä ja tehdään naistentautien poliklinikalla noin 3 kuukauden kuluttua, jolloin tarkistetaan ultraäänellä Essure-mikroimplantin paikallaan olo.

Toipumisaika

Kotiutus tapahtuu voinnin mukaan tyypillisesti alle tunnin kuluttua toimenpiteestä. Toimenpiteen jälkeen voi esiintyä alavatsakipua, joten kotiin kannattaa varata särkylääkettä.
Niukkaa vetistä verensekaista vuotoa voi esiintyä muutaman päivän ajan. Tulehdusoireita ovat alavatsakivut, vuodon muuttuminen runsaammaksi ja pahanhajuiseksi sekä kuume yli 37,5 C.

Tulehdusriskin vuoksi suositellaan välttämään yhdyntää, ammekylpyjä tai uimista jälkivuodon aikana.

Raskauden ehkäisystä pitää huolehtia toimenpiteen jälkeen 3 kuukauden ajan.

Jatkoseuranta

Jos toimenpide on mennyt ongelmitta, ei jälkitarkastusta välttämättä tarvita. Ongelmatilanteissa sovitaan jälkitarkastus 1-3 kuukauden kuluttua.