Sappirakon poisto

Sappikivet ovat varsin yleinen sappirakon ja -teiden sairaus. Ylipaino, nopea laihtuminen, ikääntyminen ja sappirakon tyhjenemishäiriöt altistavat sappikivien synnylle. 

Sappikivitauti voidaan todeta ultraäänitutkimuksella ja verikokeilla. Joskus tarvitaan myös magneettitutkimus sappiteiden suhteen. 

Milloin sappirakon poistoleikkaus on aiheellinen? 

Jos sinulla on oireileva sappikivitauti eli toistuvia ruokailun jälkeisiä, voimakkaita ylävatsakipukohtauksia, voi leikkaus olla aiheellinen. Sitä voidaan suositella myös jos sinulla on lisääntynyt tulehdusriski, vaikka sappikivet olisivat oireettomat. Sappikiviin liittyvät lisätaudit, esimerkiksi haimatulehdus tai sappitiehytkivi vaativat myös hoitoa.   

Sappirakon poistoleikkaus käytännössä

Sappirakon poisto tehdään nukutuksessa, yleensä tähystysleikkauksena, erityistilanteissa avoleikkauksena. Perusterveen potilaan leikkaus voidaan tehdä päiväkirurgisesti, jolloin kotiudut jo leikkauspäivänä. 

Leikkauksen jälkeiset ongelmat, kuten verenvuoto tai tulehdus, ovat mahdollisia, mutta harvinaisia. 

Toipuminen 

Sairausloman tarve kevyttä työtä tekevällä on noin viikko leikkauksen jälkeen, raskaampaa työtä tekevillä enemmän. Raskasta ponnistelua ja vatsalihasten treenaamista tulee välttää noin kolme viikkoa leikkauksen jälkeen. 

  

Lisätietoa: Vatsatalo.fi/sappivaivat